Procuratura de la Atena a început urmărirea penală împotriva mai multor oficiali ai institutului național de statistică Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, acuzați că ar fi exagerat datele privind deficitul bugetar din 2009, informează Mediafax, citând Financial Times.
Andreas Georgiou și cei doi oficiali Elstat sunt acuzați de subminarea interesului național prin „umflarea” deficitului bugetar pentru anul 2009, cifră care a fost utilizată drept referință în negocierea programelor de finanțare externă convenite cu UE și FMI.
Procurorii ar putea aduce și acuzații de corupție și fals în declarații, a afirmat o sursă judiciară, precizând că cei trei statisticieni riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.
Cei trei oficiali Elstat au respins acuzațiile.
Georgiou a dezmințit informațiile apărute în presă conform cărora ar fi demisionat, dar a refuzat să comenteze în privința acuzațiilor.
Procurorii specializați în infracțiuni financiare au început ancheta cu 15 luni în urmă, după ce un profesor de statistică a sesizat autoritățile că Georgiou și echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, când cifra a fost ridicată de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record în zona euro.
Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzațiile împotriva lui Georgiou după ce a fost concediată din consiliul de administrație al Elstat de către ministrul Finanțelor Evangelos Venizelos.
Eurostat a acceptat fără rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.
Guvernul elen a anunțat la sfârșitul anului 2009 că administrația precedentă a dezinformat partenerii internaționali și opinia publică în privința evoluției deficitului bugetar și datoriei de stat, în realitate mult mai ridicate decât nivelurile raportate oficial. Incidentul a declanșat criza datoriilor de stat din zona euro, ale cărei efecte s-au propagat în special în sudul continentului, provocând recesiune și creșterea șomajului.
La începutul anului, conducerea Institutului Național de Statistică (INS) a fost demisă, premierul Victor Ponta argumentând că motivul deciziei luate de executiv a fost „greșeala gravă” privind estimarea Produsului Intern Brut (PIB) pe 2011, PIB-ul fiind revizuit la finele lui 2012 la 556 de miliarde de lei, față de estimarea din primăvara anului trecut, respectiv 578 de miliarde de lei.
„Nu am probe să cred că este vorba de o intenție, dar e o greșeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ținta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greșeală de calculat”, a declarat Ponta.
Comisia Europeană examinează în prezent demiterea președintelui INS Vergil Voineagu, iar Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene, va analiza în detaliu informațiile privind revizuirea PIB-ului pe 2011.